top of page

Congressos

XX CONGRESO DE LA SEDLL

La enseñanza de la lengua y de la literatura en contextos plurilingües. Bilbao 27-29 de Novembre de 2019. Organitzat per la Universidad del País Vasco.

Cabré, M. i Tresserras, E. (2019, Bilbao) "La multimodalidad y la mediación como estrategias de formación del profesorado en entornos plurilingües e interculturales."

eva.jpg
míriam c.jpg

En esta comunicación se examinan estrategias que posibilitan la toma de conciencia y la transformación del sistema de creencias del profesorado en procesos de formación. A través del uso de distintos métodos reflexivos de investigación se demuestra la (re)conceptualización de las formas de pensamiento y de actuación en relación con la educación plurilingüe e intercultural.

El uso de métodos múltiples cualitativos para generar datos, como los relatos de vida lingüística, los autorretratos y las cartografías lingüísticas, las entrevistas semiestructuradas y los grupos de discusión, ponen en evidencia que los procesos de intervención formativa ayudan al profesorado a modificar sus mapas mentales. Estos procesos de confrontación y de autoconfrontación con uno mismo, con los demás docentes y futuros docentes, y con los formadores, hacen emerger tensiones y contradicciones como paso previo al cambio y la reconfiguración de creencias.

III CONGRESO VIRTUAL INTERNACIONAL Y V CONGRESO VIRTUAL IBEROAMERICANO SOBRE RECURSOS EDUCATIVOS INNOVADORES 

Del 2 al 5 de Desembre del 2019. Organitzat per CIREI.

Fons, M.; Palou, J. (2019, Barcelona)“Desarrollo de las competencias para la educación multilingüe”.

iRED'19 INTERNACIONAL CONFERENCE OF RESEARCH IN EDUCATION 

Retos, Tendències i compromisos. Barcelona 4 i 5 de novembre del 2019. Organitzat per iRE.

Fons, M.; Palou, J. (2019, Barcelona)"El discurs a l'aula per al desenvolupament de les habilitats cognitives d'ordre superior a la formació inicial dels mestres"

Les relacions entre llenguatge i pensament són la base d’aquest projecte d’innovació i recerca. L’objectiu és introduir els alumnes de la doble titulació de mestre al coneixement i ús del discurs que promou el desenvolupament de les habilitats cognitives superiors i que fa possible un aprenentatge integrat de les diferents disciplines. A través de la interrelació entre coneixement, pràctica i reflexió s’incideix en l’aprenentatge d’estratègies interactives i en el desenvolupament de competències lingüístiques que fomentin un rol cognitiu alt entre els aprenents. El dispositiu dissenyat implica la col·laboració entre estudiants de mestre, professors de la Facultat d’Educació de la UB i mestres d’infantil i primària. Amb el propòsit indicat, s’aplica una metodologia centrada en l’obtenció de dades a partir de textos multimodals i espais d’interacció verbal i de reflexió. L’impacte de la recerca està directament relacionat amb la construcció d’eines de millora de la pràctica professional del mestre.

nuriacimie.JPG

VIII CONGRESO INTERNACIONAL MULTIDISCIPLINAR DE INVESTIGACIÓN EDUCATIVA.

Educación: la puerta a toda mejora social. Lleida 4 i 5 de juliol del 2019. Organitzat per AMIE.

Pérez, M.; Quintana, N. (2019, Lleida)"El reto de una educación plurilingüe: investigación, práctica docente y formación para un desarrollo de la competencia plurilingüe".

L'estudi se centra en l'exploració dels processos de canvi sobre la competència plurilingüe que esdevenen durant la formació dels futurs mestres d'educació infantil i primària. Amb un disseny metodològic que vincula la recerca a la pràctica docent, presentem resultats derivats de dos instruments de recerca: les narratives visuals i les entrevistes orientades. Les aportacions complementàries dels dos instruments revelen que la visió dels alumnes, respecte la competència plurilingüe, no sempre coincideix amb la proposta del Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües. La conceptualització sobre el plurilingüisme pot transformar-se al llarg d'un període de formació. Tot això ha de tenir-se en compte en futurs processos formatius.

CIMIE_2019_Míriam.jpg
CIMIE 2019 Eva.jpg

VIII CONGRESO INTERNACIONAL MULTIDISCIPLINAR DE INVESTIGACIÓN EDUCATIVA.

Educación: la puerta a toda mejora social. Lleida 4 i 5 de juliol del 2019. Organitzat per AMIE.

.

Cabré, M., Tresserras, E. (2019, Lleida) "Contextos que afavoreixen l’evolució de les creences sobre l’educació plurilingüe i intercultural en la formació inicial dels mestres".

En aquesta comunicació s’examinen contextos que fan possible la presa de consciència i la transformació del sistema de creences dels futurs mestres en processos de formació. En el marc del projecte d’investigació 2017ARMIF00014 “L’acolliment lingüístic: la immersió i l’educació plurilingüe i intercultural. Una proposta estratègica de millora per a la formació inicial de mestres” s’ha posat de relleu que l’ús d’estratègies d’investigació reflexives – mediació i multimodalidat– permeten la (re)conceptualització del pensament dels estudiants en relació amb l’educació plurilingüe i intercultural. Els resultats emergits de la primera fase del projecte posen de relleu que la narrativa multimodal i la mediació dialògica i conceptual els ajuden a modificar les creences, ja que fan emergir tensions i contradiccions en el discurs.

Eva-Granada-foto.jpg

7th INTERNATIONAL CONGRESS of EDUCATIONAL SCIENCES and DEVELOPMENT

Granada del 24 al 26 d'abril de 2019

Tresserras, E. (2019, Granada) "La transformación de creencias sobre educación plurilingüe en la formación inicial del profesorado".

En aquesta ocasió ens centrem en la implicació dels estudiants i en el seu procés de reconfiguració i transformació de creences. Mitjançant l'ús d'estratègies de recerca reflexives –mediació conceptual- els participants entren en contacte amb processos educatius que promouen la competència plurilingüe i intercultural, poden reflexionar sobre els processos de mediació lingüística i cultural que es produeixen en contextos de contacte de llengües, i disposen d'estratègies per a dissenyar seqüències didàctiques concordes als nous contextos escolars, diversos lingüísticament i culturalment. 

Captura de pantalla 2019-11-06 a las 12.

X CONGRESO CIDUI. 

Espacios de Aprendizaje: Agentes de cambio en la Universidad.

Girona del 4 al 6 de Juliol de 2018.

Fons, M.; Pérez, M. (2018, Girona) "La recerca de nous espais d’aprenentatge en la formació inicial dels mestres ".

El projecte Aprendre el discurs de l’aula dissenya un dispositiu que aposta per connectar el propi aprenentatge universitari amb la realitat del futur professional dels estudiants. El principal objectiu és la millora de la formació dels futurs mestres de la doble titulació del grau de mestre en el gènere discursiu que és propi de l'aula i la presa de consciència sobre el paper fonamental que la interacció posseeix en els processos de ensenyament i d'aprenentatge.

bottom of page